Beknopte tekst uit het Dalfsennet Magazine van eind 2022:

De Buurtbus Vechtdal (officieel buslijn 591) bestaat tien jaar. Op maandag 10 december 2012 ging de bus voor het eerst rijden en sindsdien is de verbinding tussen Dalfsen, Oudleusen en Nieuwleusen een doorslaand succes.

Dat laatste bewijzen de cijfers: al na enkele maanden werd de vijfduizendste passagier vervoerd en binnen zeven jaar werd de mijlpaal van 100.000 passagiers bereikt. “Bij de start gingen we uit van een minimum van 400 passagiers per maand, oftewel 5000 per jaar”, blikt secretaris Wiebe Hindriks terug. “Dat was de richtlijn die de provincie hanteerde voor een rendabele buurtbus. Dan zouden we dus na tien jaar op zo’n 50.000 passagiers moeten zitten. Maar inmiddels is dat ruim het dubbele. Je kunt dus wel zeggen dat de Buurtbus Vechtdal het boven verwachting goed doet.”
Voldoende chauffeurs
“Het is nooit een probleem geweest om voldoende vrijwilligers te vinden die de bus willen besturen”, zegt oud-bestuurslid Theo Klarenbeek. “Momenteel hebben we er zo’n veertig, die de lijndienst uitvoeren volgens een vast rooster. Vakanties of verhinderingen worden door overname of ruiling soepel opgelost. Er is tevens een reservelijst waaruit collega’s ingezet kunnen worden wanneer er onverhoopt een chauffeur uitvalt. We hebben ook twee vrouwelijke chauffeurs; daar zijn we erg blij mee.”
De meeste chauffeurs hebben overigens de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Acht passagiers
De Buurtbus Vechtdal is een kleine bus, die plaats biedt aan maximaal acht passagiers. Dat aantal zitplaatsen is soms, met name in de spitsuren, niet altijd toereikend. “Als de bus vol zit, kunnen we nieuwe passagiers niet meenemen”, beaamt bestuurslid Jan Oosterling. “Chauffeurs die rijden met een gewoon rijbewijs hebben namelijk niet de bevoegdheid om meer dan 8 personen tegelijk te vervoeren.”
De Buurtbus Vechtdal is een lijndienst die een één-uurs dienstregeling onderhoudt tussen het station van Dalfsen en Nieuwleusen-noord. De bus rijdt doordeweeks van 7.00 tot 19.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van feestdagen).

        
            "chauffeurs van het eerste uur"      

              alle foto's